fastaci 1 - Онлайн магазин за Фъстъчено Масло

Непълни протеини и фъстъчено масло

Когато на даден протеин му липсва една или повече от деветте незаменими аминокиселини, той се нарича непълен протеин. Във фъстъченото масло липсва основната аминокиселина метионин, но пък то е с високо съдържание на лизин. Всички протеини на растителна основа са непълни източници на протеини, с изключение на соята и киноата.

Затова, за веганите е изключително важно да комбинират различните източници на протеин - така те си набавят пълен набор от всички незаменими аминокиселини от които има нужда човешката тяло.

Какво трябва да ядете, за да получавате всички незаменими аминокиселини?

Все още можете да получите всички основни аминокиселини, дори ако не консумирате пълни протеини, като комбинирате повече от един растителен протеин в рамките на 24 часа. Например, ако консумирате фъстъчено масло с пълнозърнест хляб, консумирате всички девет незаменими аминокиселини, от които се нуждаете.

Състав на фъстъченото масло

Докато фъстъченото масло не съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, за да го направи пълноценен протеин, то доставя основни хранителни вещества като диетични фибри, витамини и минерали. Фъстъченото масло също съдържа здравословни мазнини, като мононенаситени и полиненаситени мазнини, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Фъстъченото масло е отличен източник на протеин. Две супени лъжици съдържат 8 грама протеин, което е около 16 процента от количеството протеин, от което се нуждаете ежедневно. Приблизително 10 до 35 процента от дневния ви калориен прием трябва да идва от протеини, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Съображения за консумация:

Не е нужно да консумирате незаменими аминокиселини при всяко хранене, стига да имате баланс от всички девет през целия ден. Тъй като фъстъченото масло е толкова отличен източник на протеини и други хранителни вещества, опитайте се да го направите част от вашата диета, въпреки че не е пълноценен протеин. Докато във фъстъченото масло липсват основни аминокиселини, можете да си ги набавите от други храни като зърнени храни или животински продукти като мляко - аминокиселинния профил на млякото допълва най-добре аминокиселинния профил на фъстъченото масло.

Един от най-добрите избори на пазара за млечен протеин, са протеините Bulk - съотношението им цена-качество е ненадминато, никъде не можете да купите по-евтин качествен протеин на прах извлечен от мляко - суроватъчен или казеин.

За да получите пълен комплект от всички незаменими аминокиселини във вашата диета, Вие трябва да консумирате допълнително и други храни или протеини - но не трябва да ги ядете непременно едновременно с фъстъчено масло. Когато консумирате тези храни в рамките на един ден, вие получавате всички основни аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво.

Пример: Ядете фъстъчено масло на закуска, след това пълнозърнест хляб или ориз на обяд, сладки картофи на вечеря. Примерни продукти за съставяне на различни хранения за закуска има тук.

Други примери за комбиниране на различни видове източници на протеини има тук: Биологична стойност на протеините и комбиниране.

Нагоре